Bij deze test is het de bedoeling om na te gaan of uw luchtwegen abnormaal snel reageren op histamine. Deze test wordt gebruikt om na te gaan of U asthma heeft.

Lees meer...

U hebt een afspraak bij de longarts of pneumoloog voor een bronchoscopie. Bij een bronchoscopie wordt een kijkinstrument of bronchoscoop ingebracht. Via deze dunne slang met een lens op het uiteinde kan de arts de luchtwegen inwendig onderzoeken.

Lees meer...

De belangrijkste functies van de longen zijn zuurstof leveren aan het lichaam en het verwijderen van CO2 (koolzuur) het verwijderen van koolzuur. Bij veel longaandoeningen kunnen deze functies verstoord raken. Hierbij kunnen verschillende mechanismen een rol spelen.

Lees meer...

U heeft een afspraak voor een onderzoek van het weefsel tussen uw longen. Dit gebeurt door een endo-echografie via de luchtpijp (EBUS)

Hoe gaat dit onderzoek? Moet u zich voorbereiden?

Lees meer...

Door diverse oorzaken kan er zich vocht opstapelen tussen de long en de borstkaswand (tussen de beide pleurabladen). Vaak geeft dit aanleiding tot kortademigheid. Via een pleurapunctie kan de aard van het aanwezige vocht worden bepaald en kan ook vocht verwijderd worden.

Lees meer...

Tijdens een fietstest wordt via analyse van de uitgeademde lucht een aantal belangrijke parameters onderzocht: 

  • de mate waarin uw fysieke activiteit kunt leveren
  • de reservecapaciteit in geval van longchirurgie
  • de reden waarom U kortademig bent
Lees meer...

Bij vermoeden van slechte slaapkwaliteit kan een nachtelijk slaaponderzoek aangewezen zijn. Tijdens dit onderzoek is het de bedoeling om alle aspecten van de slaap in kaart te brengen. Een slaaptest verschilt van andere onderzoeken want u kan er gewoon doorheen slapen. We bevestigen heel wat apparatuur op het lichaam maar laat u hierdoor niet afschrikken: het onderzoek is niet pijnlijk of onaangenaam.

Lees meer...