Longfunctie

De belangrijkste functies van de longen zijn zuurstof leveren aan het lichaam en het verwijderen van CO2 (koolzuur) het verwijderen van koolzuur. Bij veel longaandoeningen kunnen deze functies verstoord raken. Hierbij kunnen verschillende mechanismen een rol spelen.

Om de aard van de afwijkingen vast te stellen is een longfunctie aangewezen. Een longfunctieonderzoek kan de verschillende componenten van de longen evalueren. Tijdens de longfunctie ademt u via een mondstuk aan het longfunctie-apparaat, waarbij de neus met een klemmetje wordt dichtgehouden.

Algemene voorbereiding

U hoeft niet nuchter te zijn, tenzij anders vermeld.

Voor sommige onderzoeken dient U het bebruik van bepaalde medicatie te staken vooraf

Spirometrie

Bij dit onderzoek wordt de longinhoud bepaald. U dient hiervoor een aantal keer maximaal in- en uitademen. Om de snelheid waarmee u kunt uitblazen te meten, moet u dit ook een aantal keren heel krachtig doen. de test wordt soms herhaald na het toedienen van salbutamol, een luchtweg-verwijdend medicijn. 

Diffusietest

De diffusietest meet de snelheid waarmee zuurstof wordt opgenomen in het bloed

Hiervoor moet u, nadat u volledig heeft uitgeblazen, diep in te ademen en de adem gedurende tien seconden vast te houden.

Bodybox

Dit onderzoek meet de weerstand van de luchtwegen en de volumes van de longen.  Deze ademhalingstest wordt gedaan in een gesloten cabine