Allergie

Allergische aandoeningen komen in onze westerse wereld meer en meer voor. Een allergie ontstaat wanneer het immuunsysteem (verdedigingssysteem) een verkeerde reactie vertoont ten opzichte van stoffen uit de omgeving. Dergelijke stoffen noemen wel allergenen.

 

Allergieën ontstaan vaak op jongere leeftijd maar kunnen ook later in het leven ontstaan. 

Een overzicht van de verschillende types van allergieën vindt  U hieronder. Allergieën die zich limiteren tot de huid (zoals contactallergie, eczeem) worden door dermatologen behandeld.

1. Hooikoorts of pollenallergie

Dit is een vrij frequent voorkomende allergie (tot 20% van de Belgische bevolking) Hierbij reageert het lichaam te veel op stuifmeel. Er zijn verschillende soorten stuifmeel zoals boompollen, onkruidpollen en graspollen.

De klachten bestaan meestal uit niezen, verstopte of lopende neus, tranende en jeukende ogen. Soms is er ook asthma, met kortademigheidsklachten of hoesten. Afhankelijk van het type pollen en de weersomstandigheden kunnen de klachten optreden tussen februari en augustus.

Niet zeldzaam kan ten gevolge van een pollenallergie ook een kruisallergie voor voeding zoals fruit, noten of zaden ontstaan.

Via huidtesten of bloedtesten wordt de diagnose gesteld

De behandeling zal enerzijds bestaan uit zoveel mogelijk vermijden van de pollen, anderzijds behandeling met medicatie zoals antihistaminica, neusspray, inhalatiemedicatie. Bij de meest belangrijke vormen kan desensibilisatie via druppel-op tabletvorm worden overwogen.

2. Allergie voor wespen- of bijengif

Sommige mensen kunnen ernstige allergische reacties ontwikkelen met zelf evolutie naar shock (lage bloeddruk, ademhalingsproblemen). Gelukkig bestaat hiervoor een efficiente behandeling door het gebruik van desensibilisatie voor het gif. Hierbij wordt via een kleine onderhuidse injectie over het verloop van meerdere weken hetzelfde gif toegediend, waardoor het lichaam zich hieraan aanpast en het risico op ernstige reacties sterk wordt verminderd.

3. Huisstofmijtallergie

Huisstofmijten zijn kleine spinachtige organismen. De uitwerpselen veroorzaken allergische reacties. Huisstofmijten voeden zich met huidschilfers van mensen en dieren of met schimmels.

Frequent vindt men ze terug in stof, in bed, op tapijten en gordijnen. Ook in huizen met minder goede verluchting kunnen ze rond zweven. Huisstofmijt komt ganse jaar voor, is in de meeste huizen aanwezig. Gezien de mindere verluchting in koudere periodes steken de klachten meer de kop op in herfst en winter.

De klachten bestaan meestal uit neusverstopping, tranende ogen, asthma. Soms kan eczeem ook gaan toenemen. De behandeling bestaat uit maatregelen voor verwijdering huisstofmijt, medicatie en in meer ernstige gevallen desensibilisatie.

4. Geneesmiddelenallergie

Veel mensen ervaren nevenwerkingen op medicatie. Slechts in een minderheid betreft het een echte allergie. De meest voorkomende klachten van echte allergie zijn netelroos, zwelling van de lippen of het gelaat, diarree of shock.

De meest frequente geneesmiddelen zijn: antibiotica, ontstekingsremmers, contraststoffen (die gebruikt worden bij radiologische onderzoeken), geneesmiddelen die tijdens de anesthesie in het operatiekwartier  worden gebruikt.

Investigaties zijn hier iets meer tijdrovend en de geneesmiddelen worden via huidtesten in verdunde concentraties gebruikt

Hyperlink: informed consent allergie.

5. Voedselallergie

Voeding is een frequente oorzaak van allergie. Mensen kunnen echter ook frequent voeding minder goed tolereren zonder dat er sprake is van allergie. Bij een allergie is er vaak een kort tijdsinterval en een weerkerend karakter telkens het voedingsmiddel wordt ingenomen. Bekende allergenen zijn pinda, koemel, soja, eieren, noten, fruit, tarwe, vis, garnale, schelpdieren en tomaten.

Testen kunnen gebeuren met huidtesten, huidtesten met verse voedingsmiddel. Soms dient onder medisch toezicht het voedingsmiddel te worden ingenomen om met zekerheid te kunnen aantonen dat iemand dit middel verder kan innemen. Hierbij wordt met zeer lage dosis gestart en geleidelijk aan wordt een hogere dosis ingenomen.

Links: www.voedselallergie.nl